Follow us on Facebook

Eripakkumised

Elektripliitide tüüpid

Elektripliitide tüüpid

Elektripliitide liigid

Nõudlus elektripliitide järele kasvab praegu tõusvas joones ja see on ka täiesti seletatav. Eelkõige «pilvelõhkujates», mida tuleb aina juurde, ei luba ohutustehnika kasutada gaasiga töötavaid köögiseadmeid. Teiseks võimaldavad tänapäevased elektripliitide mudelid valmistada väga kvaliteetselt, mugavalt ja kiiresti kõige erinevamaid toite. Eriti puudutab see elektripraeahje, mis on vaieldamatult täiuslikumad kui lihtsad gaasipraeahjud.

Tänane elektripliitide valik on väga lai. Enamlevinud lihtsad mudelid on kõigile tuttavadnende tööpind valmistatakse metallist, mis töödeldakse täiendavalt spetsiaalse kuumakindla emailiga. Praktiliselt kõigil seda tüüpi pliitidel on malmist pliidiplaadid. Kütteelemendina kasutatakse neil nikroomist spiraali just sellel metallil on  üks kõrgemaid  elektrieritakistuse näitajaid. Spiraali läbib vool, mis kuumutabki plaadi pinda. Kuid säärase modifikatsiooniga elektripliidid kaovad aeglaselt, aga kindlalt minevikku. Selle köögitehnika väärtustest saab välja tuua ainult odava hoolduse, hea remonditavuse ja suhteliselt madala hinna.

Nende asemele tulevad üha enam populaarsust koguvad klaaskeraamilise tööpaneeliga elektripliidid. Lisaks suurepärasele soojusjuhtivusele on sellel ka üpris madal soojusinertsi näidaja. Just sellistest pliitidest räägimegi üksikasjalikumalt. Esmalt tuleb märkida, et klaaskeraamilise paneeliga elektripliidid võivad olla varustatud konstruktsioonilt erinevate, kas standardsete, halogeen-, induktsioon- või niinimetatud hi-light plaatidega.

Tavalised pliidiplaadid kuumenevad ja jahtuvad üsna aeglaselt, kõrgtehnoloogilistel halogeenkütteelementidel toimuvad need protsessid praktiliselt momentaanselt. Need kujutavad endast aurudega täidetud halogeentorusid. Sellise pliidi küttekehale elektrivoolu andmisel toodavadki halogeenaurud intensiivselt infrapuna soojuskiirgust ja just selle kiirguse abil kööginõu kuumenebki.

Müügil on ka induktsioonplaadiga  elektripliite. Nende puhul kannab kuumenemise eest hoolt spetsiaalne induktsioonelement, mis tekitab väga võimsa kõrgsagedusliku pöörisvooludega magnetvälja, mis omakorda tekitab vajaliku temperatuuri. Sellistel pliidiplaatidel läheb vedelik keema kõige kiiremini. Samuti saab täielikult kontrollida kuumenemisprotsessi ennast. Veel üheks induktsioonelektripliitide eeliseks on ohutum kasutamine: enda kööginõuga kõrvetamise tõenäosus on täielikult välistatud, kuna plaat lihtsalt ei kuumene. Sellise konstruktsiooniga köögipliitidel kasutatakse spetsiaalseid magnetiseeritud kas malmist või terasest põhjaga kööginõusid.

Hi-light pliidiplaadiga tehnika erineb traditsioonilisest ainult kütteelementide kuju poolest plaadid on valmistatud mitte spiraali, vaid lindina. Sellisel lintkütteelemendi keerud asetsevad üksteisele tunduvalt lähemal. Sel põhjusel võtab ka korralik kuumenemine märksa vähem aega.

Klaaskeraamiliste elektripliitide väärtused:

1. Klaaskeraamilisele sulamile on omane väike horisontaalne, aga märkimisväärne vertikaalne soojusjuhtivus.

2. Tööpaneeli suur vastupidavus.

3. Võime taluda kõrgeid temperatuure (kuni 700 kraadi).

4. Selliste pliitide paneelid taluvad momentaanset tugevat kuumutamist (temperatuurišokki) –  materjali paisumistegur jääb üsna madalaks isegi agressiivsel temperatuuriga mõjutamisel.

Klaaskeraamilise paneeliga elektripliitide kasutusreeglid:

1. Jälgida tuleb, et pliidi tööpind oleks alati puhas. Määrdunud paneeliga köögipliidi korduv kasutamine võib põhjustada tehnika rikkimineku. Eriti ohtlik on selles suhtes kõrbenud suhkur.

2. Punktlöök võib kaasa tuua klaaskeraamika purunemise.

3. Halvasti mõjuvad ka sügavad kriimustused ja täkked klaaskeraamilisel tasapinnal.

4. Vältida tuleb ka tõsiseid statistilisi koormusi pliidile.

Nõud klaaskeraamilistele elektripliitidele

Meeles tuleb pidada, et sellisele elektripliidi variandile ei sobi hästi kaugeltki igasugune nõu. Kõige parem on osta üldse spetsiaalne kindlatele nõuetele vastav kööginõude komplekt. Esmajärjekorras peab kõigil esemetel olema piisavalt paks põhi.  Samuti ei tohi neil olla kumerusi ja nõgususi. Lisaks sellele peab nõu põhja läbimõõt vastama täpselt kasutatava plaadi läbimõõdule.

Klaaskeraamilistel pliitidel kasutatavate nõude põhi valmistatakse rasksulavatest metallidestseepärast on toidualumiiniumist ja taolistest metallidest ning nende sulamitest toodete kasutamine äärmiselt ebasoovitav. Klaaskeraamika jaoks ideaalseks variandiks on kuumakindlast või roostevabast terasest nõud tugevdatud põhjaga paksusega kahest kuue millimeetrini. See-eest kui olete korra kvaliteetsed kööginõud ostnud, saate neid oma lemmikroogade valmistamiseks kasutada pikki aastaid.